torsdag 23. februar 2017

Velkommen til NOF Drammen Omegns hjemmeside!

Bruk menylinja over til å manøvrere deg rundt på nettsiden!

Bilder av: BWP ©



------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


NYTT NORGESFUNN FUNNET PÅ NATTSANGERTUR!

Lørdag 10. juni ble en Maskerikse (Porzana carolina) funnet av medlemmer av NOF Drammen omegn i en liten, gjemt bukt, i Råde, Østfold. Dette var Norges første funn av den Nord-Amerikanske riksefuglen, som bare er påtruffet en håndfull ganger i Europa på våren. Fuglen ble først oppdaget av de unge fuglekikkerene Bjørn og Noah Penk (på 17 og 14 år), mens de voksne turlederne Hans Petter Rømme og Thomas Nielsen parkerte bilene. Etter de fire hadde lyttet i 30 minutter hadde de fortsatt ingen anelse om hva det kunne være. Bjørn fikk ideen om å ta opp lyden, og gjorde dette på hans smarttelefon. Deretter ble opptaket lagt ut på FaceBook-siden "ID og Fugl!", en fugleidentifikasjonsside for fugleinteresserte. Her kom det umiddelbart forslag, og etter at innlegget hadde ligget ute i to dager, hadde forslagene variert mellom 20 forskjellige muligheter. Da ingen hadde noen flere forslag, og fuglen forble uidentifisert, ble Bjørn anbefalt å legge ut opptaket på den Svenske fugleidentifikasjonssiden på FaceBook, "Artbestämning av Fåglar", sent mandag kveld. Igjen, nesten umiddelbart, begynte kommentarene å strømme på. Lite visste de hva morgendagen skulle bringe av nyheter.. Tidlig neste morgen våknet finnerne av titalls varslinger på telefon og mail. FaceBook ble sjekket kjapt, og i halvt våkne fikk Penk-brødrene vite at fuglen de hadde tatt opp på lyd, hadde blitt bestemt til Maskerikse! Flere svært interesserte Oslo- og Østfoldornitologer hadde tatt turen i løpet av natten, og bekreftet arts-tilhørigheten som Maskerikse, første funn for Norge!
Allerede da var folk på vei, fra fjern og nært, med ett mål for øyet: å høre den sjeldne riksa!
Noah, nå mye mer våken, ringte fort videre til Hans Petter, som videre ringte Thomas om de fantastiske nyhetene.
I de følgende dagene, dro flere hundre fugleinteresserte innom lokaliteten, og riksen spilte av full hals, til glede for de som lyttet. Den nasjonale rikskringkastinga fikk også med seg nyhetene, og lagde viste frem riksa og observatørene på beste sendingstid på TV og radio. En artikkel ble også skrevet. Den kan finnes her.

Her er opptaket som ledet til en ny art for Norge:




Slik ser Maskeriksen ut:

(skjermdump fra Gyldendals Store Fuglebok APP)



 Opptak tatt av samme fugl, med profesjonellt utstyr!



----------------------------------------------------------------------------------------------------------------  



ER DU INTERESSERT I Å MOTTA MELDINGER OM SJELDNE FUGLER OBSERVERT I BUSKERUD?

Last ned appen "BAND" på din smart-telefon eller nettebrett. Her kan du slutte deg til "Fuglealarm-Buskerud"-bandet gratis, for å få live beskjeder over internett når noe sjeldent eller uregelmessig er spottet av en annen fuglekikker i Buskerud. Trykk her for direkte link.
Anbefales!



Om du er interessert i sjeldne fugler på landsbasis, er feltornitologenes app: "BirdAlarm" å anbefale. Ved å betale en liten avgift for et tidsabonnement får du tilgang til alle nasjonale (+ andre land om du krysser av for det) sjeldenheter i sanntid. Se www.birdalarm.com for mer info!


(Skjermdump fra appen)